Selecteer een pagina

Hey Positieve Ondernemer, 

Hoe gaat het met je?
Heb je het idee dat je vooruit gaat, leert, probeert? Als het antwoord ja is, super! Dat geeft power om door te gaan. Als het antwoord nee is, stel jezelf dan de volgende vragen. Besteed ik mijn tijd aan de dingen die hier een bijdrage aan leveren? Wat is de eerste stap die ik nu kan zetten? Wat draagt bij aan mijn doel? 

Elke zondagmorgen vertelt mijn telefoon me hoelang mijn gemiddelde schermtijd is per dag. Laatst schrok ik. Heel erg.
Meer dan vijf uur per dag!!
Een deel van mij begon het al goed te praten; je doet veel voor je werk met je telefoon, er is veel nieuws wat je wil lezen…… STOP! Zei ik tegen mezelf. Meer dan vijf uur per dag vind ik niet oké. Bovendien was er meer aan de hand. Ik had een gevoel van onvrede omdat ik te weinig van mijn plannen realiseerde binnen de week. Ja, ik deed van alles. Maar er bleef ook het een en ander liggen. Geen excuses meer, minder telefoontijd en meer actie! 

Wat ik hiervoor deed;
– een interne alarmbel installeren die afgaat zodra ik mijn telefoon pak (bewustzijn)
– Werken op mijn kantoor en de telefoon in de woonkamer leggen
– Geconcentreerd en gefocust werken in blokken van een half uur of uur
– In korte pauzes NIET mijn telefoon pakken. Gewoon naar de tuin kijken, mijmeren of lezen in een boek.
– Eerder naar bed gaan. Een keer ging ik extra vroeg zodat ik nog kon lezen in mijn boek. 

Het eerste punt, bewustzijn was het meest effectief.

Vóór de ‘wake-up’ call pakte ik mijn telefoon ongemerkt en werd opgeslokt door allerlei zaken die er niet echt toe doen. En toevallig (of niet) het ging ook over tijd in het boek dat ik nu lees. Ik lees het boek van Marie Forleo. In dit boek probeert ze het mantra ’ik heb geen tijd’ te doorbreken en te duiden. Ze heeft allerlei voorstellen waarmee je ervoor kan zorgen dat je elke dag twee uur overhoudt. Die twee uur heb je nodig om het tempo van vooruitgang en realisatie te versnellen. Ongeacht hoe je leven er op dit moment uitziet. En ik geloof het ook en het heeft allemaal te maken met keuzes en bewustzijn. 

Als je totaal geen idee hebt hoe jij je tijd besteed zou een eerste stap kunnen zijn dat je in kaart brengt wat je doet met je tijd. Doe dit minstens twee weken. Dat is een investering en het vraagt commitment om dat te doen. Maar dan weet je wel precies wat je doet met je tijd en zie je ook waar winst te behalen is. 

Kortom, als je elke week tijd te kort komt, een idee om dat eens te onderzoeken. De zondag daarna vertelde mijn telefoon dat mijn schermtijd met 36% was afgenomen. Dat vond ik al heel mooi en het bewuster omgaan met mijn tijd blijf ik doen. Want ik wil me blij voelen over alles wat ik gedaan krijg en niet met een gevoel van onvrede rondlopen, schuldgevoel en frustratie. Iedereen begrijpt dat je vanuit die energie geen mooie dingen creëert. Om daar direct aan toe te voegen dat die gevoelens er wel mogen zijn! Die ‘schaduwzijde’ hoort bij het leven. 

Maar jezelf elke dag op je donder geven voor van alles waar je niet tevreden over bent… dát bedoel ik. Daar help je jezelf niet mee. Ook dat is je innerlijke criticus, ik houd die in de gaten. Steeds probeert die mijn leven te beïnvloeden. Vooral als ik een beetje somber dreig te worden.. voor mij een teken dat ik heb leren herkennen. Dan word ik stil om naar mezelf te luisteren en stel ik mezelf vragen; Wat vertel ik mezelf? 

Als je je nog niet bewust bent van die innerlijke criticus, dan is dit misschien nog een beetje lastig te plaatsen. Maar onbewust vertel jij jezelf van alles.

En helaas is dat meestal niet aardig en opbouwend. Meer in de trant van; dat kan jij niet, zou je dat nou wel doen, jij maakt nooit iets af, gaat echt never nooit niet lukken. Doe nou maar niet, het komt vast niet goed, wat heb je nou gedaan? Ellende.

Waarom dit is, hangt samen met van alles. Met vroeger, met overtuigingen en ook met het ego. Als je ondernemer bent geworden en je gaat allerlei dingen doen die nieuw zijn, probeert de amygdala (deel van je brein) je te beschermen. Nieuw is spannend, en je brein/ego houdt het liever bij het vertrouwde. Dat is veilig. In de cursus Zichtbaarheid besteed ik hier een hele les aan. Want ook hierin geldt, als je je bewust bent van dat het zo werkt, begrijp je waar het vandaan komt. Je snapt dat het spannend is en voelt, maar je bent niet echt in gevaar. 

Bewust zijn
Het heeft vele kanten waar je aan kan werken. Waar je aan gáát werken als je ondernemer bent. Niet met alles ineens, gewoon stap voor stap. En die innerlijke criticus, daar kom je nooit vanaf. Helaas. Het is zo. Met elke nieuwe stap, elke nieuwe stap die spannend is, komt die criticus weer naar boven. Als je weet dat die criticus er altijd bij is ga je het accepteren, herkennen en leer je daar mee omgaan. Als een soort huwelijk waar je niet los van kan komen, samen maak je er het beste van. 

Je criticus wil je veilig houden en geen stap buiten je comfortzone laten zetten en jij? jij wilt groeien en wél die stap zetten. Iedere keer dat je die stap ook dat werkelijk zet groei je waardoor je meer kracht hebt om die innerlijke criticus te negeren.

Welke stap zet jij vandaag?